Translate

SAGANAKI - ZAPIEKANY SER ZÓŁTY

Saganaki to jedna z moich ukochanych przystawek do dania głównego w Grecji.



Ten zapiekany ser jest szybki i prosty do wykonania .

Potrzebujemy do tego jedynie kilka kawałków sera żółtego nietwardego. Najczęściej robię saganaki z sera Grawiera lub z greckiego sera kiefalograwiera. Poroponuję by nie był to zbyt słony ser.

Tą przystawke przygotowujemy tuż przed podaniem jej do jedzenia. Rzecz polega na tym by Saganaki było ciepłe i ser pokrojony w kawałeczki i polany sokiem z cytryny rozpływał sie w ustach .....

 Aż ślinka mi cieknie !!

Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Odpowiedni ser żółty kroimy na kawałki grubości nie większej od 1 cm. Nawet cieniej jak się kroi. Najczesciej te sery są tłuste i łatwo je tak pokroić.

Oblewamy  każdy z kawałków sera wodą i natychmiast wkładamy do talerza z mąką by w ten sposób mąka lepiej przykleiła sie z dwóch stron.

Na rozgrzany dobrze ogień na patelni układamy te kawałki sera i po posmażeniu ich na złoty kolor przekręcamy je na drugą stronę drewnianą , płaską łyżką tak by się tek kawałki nie tozpadły i nie rozlały . Najlepszy jest ser półtwardy , np. Greaviera. Jak to zrobicie z twardego sera nie będzie się odpowiednio miękki w jedzeniu. Jak używacie do tego bardziej miękkiego sera potrzebne są dwie szpadki do przekręcenia sera na druga stronę . Trzeba jednak uważać by się nie zozpadł.

Po kilku minutach Saganaki jest gotowe !!!  Szybko i prosto !!!




Uważajcie by się nie przypaliło. Trzeba je przygotowywać stojąc nad kuchnią ! Rezultat jest jednak wspaniały i z pewnością bedzie Wam smakował.

W wielu restauracjach podaje się Saganaki polane miodem i posypane ziarnem sezamu
 - to Raj w gębie  !!!

Życze smacznego !!

Sama nabrałam teraz ochoty do przygotowania tego dla nas na obiad .....

Ciekawa jestem czy Wam smakuje - piszcie !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz