Translate

DOMOWA PIZZA ANNY

Dla chcącego nic trudnego !! 


Fajnie wszyscy czują się kiedy po domu roznoszą się wspaniałe zapachy z kuchni.





Bardzo często chcemy wprowadzić do naszego jadłospisu rodzinnego potrawy które najczęściej jemy poza domem w restauracjach, tawernach, czy punktach szybkiej sprzedaży posiłków.




Szczególnie dzieciaki w rodzinie tego pragną i oczywiście są na to sposoby.  

W moim przypadku , mieszkając w górach nie mam  blisko domu możliwości zjedzenia np. pizzy w restauracji i nie zawsze mamy ochotę zjeżdżać na wybrzeże to znajdujących się tam w dużej liczbie tawern. Szczególnie gdy pogoda nie jest najlepsza , gdy pada deszcz, czy jest szalona mgła chcemy zjeść coś innego, szczególnego, ale w domu.

Tak od wielu lat piekę w domu moją pizzę. Znajomi nazywają ją PIZZĄ ANNY. 

Jak wiecie pizza to włoskie danie dla biednych . Tak się mówi we Włoszech, bo każda gospodyni ją robi by wykorzystać wszystko to co ma w ogródku czy w lodówce, by nakarmić rodzinę. Tak było dawniej. Teraz mamy wszystko co jest potrzebne do przygotowywania urozmaiconych dań. Często jednak  wracamy do tych  tradycyjnych dań, ukochanych przez wszystkich.

Jak przygotowujemy pizzę? Do przygotowania ciasta potrzebujemy :

- 2 szklanki mąki twardej;
- 2-3 łyżeczek oliwy z oliwek;
- 1 łyżeczkę octu;
- szczyptę soli;
- szczyptę cukru;
- 1/2 paczuszki drożdży w proszku;
- wodę , którą dodajemy stopniowo ugniatając ciasto (potrzeba około 1/2 szklanki).

W miseczce mieszamy wszystkie składniki, ugniatamy je stopniowo dodając wodę do chwili gdy wszystko dobrze się wymiesza. Następnie miseczkę przykrywamy plastikową folią i odstawiamy na 30 minut, by ciasto sobie "odpoczęło".




Jakie składniki są potrzebne do nadzienia. Tutaj każda gospodynia ma duże pole do popisu. Po pierwsze patrzymy co mamy w lodówce by wykorzystać po pierwsze te składniki. 

By przygotować  pizzę potrzebujemy : 




- 2 duże pomidory, cebulę które miksujemy dodając pieprz, cynamon,, łyżeczkę cukru, goździki i pod koniec trochę oliwy. O ile nie macie czasu na przygotowanie tego sosu możecie użyć prostego koncentratu pomidorowego z puszki . Ja jednak wolę robić coś świeżego, tym bardziej, że mam bardzo dużo pomidorów od maja do grudnia z naszego ogródka.

- papryka różnych kolorów pokrojona w drobne kawałki;

- 10 oliwek pokrojonych w kawałeczki ( bez pestek !);

- utarty żółty ser ( najlepiej utrzeć na grubo miękki żółty ser typu Gouda, ale jeśli nie macie to nawet    twardy żółty ser też się nadaje).

Blachę lub jakikolwiek pireks, który macie u siebie w kuchni pokrywacie oliwą, rozkładacie palcami na nim ciasto. Można je początkowo przewałkować by nadać jemu potrzebną formę, ale ostateczny kształt nadajemy ugniatając palcami ciasto na formie. Robimy to tak by brzeg ciasta był trochę podniesiony. 

Na ciasto wlewamy gęsty, już CHŁODNY, sos pomidorowy. Na nim układamy równomiernie kawałki papryki i oliwek. Wszystko posypujemy utartym serem .




Brzegi ciasta na około blachy smarujemy pędzelkiem oliwą by się zarumieniły i były bardziej chrupiące.

To jest lekkostrawna, prosta pizza, bez wędlin. 

O ile chcecie dodajecie do niej bacon,  kawałki kiełbasy , czy szynki by była bardziej bogata . Kto lubi pieczarki może też je dodać - inne, dodatkowe składniki , które lubicie dodajecie w zależności od tego co lubicie. To zależy od każdej z Was. 

Rozgrzewamy piekarnik do 200 C  i pieczemy pizzę około 20-25 minut. To oczywiście zależy też od wydajności piekarnika,  który posiadacie. Ciasto od spodu musi być lekko zaróżowione i ser rozlany. Wtedy pizza jest gotowa.

Ja delektuję się nią z lampką naszego czerwonego, wytrawnego wina.


SMACZNEGO !

6 komentarzy:

  1. Super przepis, koniecznie przetestuję 🤣

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam na relację i zdjęcie Twojej. Pozdrawiam

      Usuń
  2. ile będzie droższy świeżych ? i jak to maka twarda ? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję mąkę twardą ( ta do wszystkiego). Można jednak dać też inne rodzaje i wtedy podstawa pizzy będzie trochę inna. Jeśli chodzi o drożdże to w zależności od wielkości pizzy daję 1/2 lub 1 paczuszkę drożdży w proszku co odpowiada 7 g. świeżych. Najczesciej robię pizzę wielkisci polowy blachy do dużego piekarnika i wtedy daję 1 paczyszke. Pozdrawiam

      Usuń