Translate

PIECZONE JABŁKA Z JOGURTEM




W okresie jesieni wszyscy ci którzy mają w ogródkach jabłonie zbierają dużo jabłek i często zastanawiają się co z nimi zrobić , jak je przetworzyć. 

Wiele gospodyń robi kompoty by mieć je gotowe w wekach na zimę. Tak, pamiętam robiłyśmy z moją Mamą w Polsce. Dodatkowo , jak lekarze mówią " jedno jabłko na co dzień trzyma lekarzy z daleka " . Dobrze jeść je surowe , bo to źródło witamin , które są nam potrzebne. 
Jednak potrzebujemy jakiejś odmiany w deserze, bo jedzenie tego samego codziennie jest nudne i często chcemy coś innego, równie smacznego .

Ja też jesienią zbieram z naszego ogrodu kilka skrzynek jabłek. Część jemy na surowo, z części robię dżemy. Jest tego jednak dość dużo i trzeba w miarę szybko te jabłka zjeść by się nie zepsuły. 

W ostatnim roku spróbowaliśmy część przechować na półkach w spiżarni przecierając każde jabłko parafiną . Zobaczyliśmy, że to pomogło przechować je dłużej . 

Inny sposób szybkiego wykorzystania jabłek to robienie fajnych, zdrowych deserów . 

Osobiście robię pieczone jabłka by jeść po 2 codziennie na podwieczorek . Dodatkowo jest to też świetny dodatek do kawy gdy mam w domu gości, a to dość często się zdarza.

Procedura przygotowania takie smacznego deseru jest prosta .
Jak macie kilka jabłek w domu , nawet wtedy gdy ktoś niespodziewanie się u Was pojawił , możecie to szybko przygotować.
Obieramy jabłka mniej więcej tej samej wielkości tak by w tym samym czasie się upiekły. Oczyszczamy środek jabłka z pestek specjalnym nożykiem . Do miseczki wrzucamy trochę cukru ( grubego) , cynamon ( w ilościach jaką chcecie) i proszek z goździków ( ten jest dostępny w supermarketach). O ile nie macie proszczu z goździków to możecie w każde jabłko wbić po 3-44 goździki , ale wtedy trwa to dłużej.

W tej mieszaninie obtaczamy nasze jabłka i układamy je na blasze lub w pireks-ie , w zależności od ilości jaką chcecie upiec jedno przy drugim.

Dodajemy na dno 1 szklankę wody .

Pieczemy jabłka w temperaturze 180 C na około 30 minut , tak by były miękkie , ale by się nie rozpadały.

W tradycyjnych przepisach takie jabłka jemy z bitą piana. Ja jednak jestem za zdrowym i mniej kalorycznym deserem i do tego używam pysznego greckiego, gęstego jogurtu, który posypuje dodatkowo cynamonem, bo uwielbiam cynamon i dodaję go nawet do kawy . 

Tak przygotowany deser fajnie się prezentuje , jest szybki do wykonania , wszystkim smakuje i co najważniejsze jest bardzo zdrowy . 

Ja go robię głównie jesienią by wykorzystać nasze zebrane owoce . Wy możecie robić to w ciągu całego roku !

SMACZNEGO !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz