Bardzo często mówi się o tym , że kuchnia grecka jest jedną z najzdrowszych na świecie. Wszyscy starają się wprowadzić do swojego jadłospisu pewne produkty kuchni greckiej by być zdrowszym, żyć jak Grecy dłużej i wyglądać młodziej.
Często mówi się , że Grecy żyją dłużej bo mają oliwę z oliwek, świeże warzywa przez większą ilość miesięcy w roku, duża ilość ryb, morze i słońce w przeważająca ilość dni w roku.
To prawda .
Ja osobiście dodałabym duża rolę roślin strączkowych których nie może zabraknąć na stole tradycyjnej rodziny greckiej.
Przynajmniej 2 razy w tygodniu jemy tutaj różne potrawy z roślin strączkowych. Na temat tygodniowego jadłospisu greckiej rodziny piszę w osobnym artykule tutaj:
https://korfumojaprzystan.blogspot.com/2017/12/tygodniowy-jadospis-rodziny-na-korfu.html
Dzisiaj chcę powiedzieć trochę więcej na temat tych wspaniałych dań gotowanych na bazie dużej gamy roślin strączkowych, które są tak ukochane przez Greków. Do popularnych w kuchni greckiej roślin strączkowych zaliczają się: bób, różnego rodzaju i koloru fasola, ciecierzyca i soczewica .
Ich najważniejsza cechą jest to , że dostarczają do naszego organizmu dużą ilość białka roślinnego , które świetnie zastępuje białko zwierzęce. W ten sposób można ograniczyć spożywanie mięsa by uniknąć wielu problemów z tym związanych. Nie mówię też o dużej ilości witamin , które wzbogacają nasz organizm w czasie spożywania takich potraw.
Jeśli rozmawiamy o roślinach strączkowych najczęściej wszyscy myślą , po pierwsze o fasolki , różnego rodzaju , tej zielonej, żółtej, krótkiej, czy długiej ( chińskiej).
Można jeść fasolkę w różny sposób. Po pierwsze jako dodatek do dania głównego w postaci gotowanej.
W Grecji fasolkę jemy w bardzo różnorodny sposób. W okresie lata często w upały letnie zajadamy sie gotowana fasolą z ziemniakami polewaną oliwa z oliwek i octem. Danie proste i idealne na upały , które łączymy z kawałkiem sera FETA.
Dodatkowo często łączymy fasolkę z mięsem różnego rodzaju by ja ugotować w sosu z cebuli i różnych przypraw. To też lekkostrawne danie , które spożywamy polewając je cytryna .
Wiele rodzin greckich , które ma ogródki zamrażą swoją fasolkę by przygotowywać dania z fasolki w zimie , bardziej pikantne i szczególnie na Korfu - w sosie pomidorowym .
Można też połączyć gotowaną fasolkę z ziemniakami w sosie pomidorowym - to jeszcze inna propozycja. Wszystko zależy od pomysłów gospodyni i posiadanych w lodówce warzyw.
W innych artykułach podaje przepisy na dania z fasolką - szukajcie pod hasłem : fasolka .
To wszystko o czym powyżej napisałam dotyczy też bobu. W Polsce bób najczęściej jemy jako dodatek do dania w postaci gotowanej . W Grecji często wrzucamy go do różnych dań z wieloma innymi warzywami by wzbogacić wartość odżywczą przygotowywanych potraw.
Bardzo często mając wiele warzyw z ogródka , szczególnie w lecie , pieczemy w piekarniku ziemniaki, z papryką różnego koloru, pomidorami, karczochami , groszkiem zielonym , bobem dodając kilka kawałków owieczki do smaku. Danie bardzo smaczne , pachnące i ukochane przez wiele dzieci w Grecji.
Najbardziej byłam zdziwiona w Grecji dużą ilością SOCZEWICY którą tutaj jedzą . Przyznam sie, że w początkowym okresie mojego tutaj pobytu niezbyt mi to smakowało, bo kolor tej zupy jakoś mnie nie zachęcał do jedzenia.
Z biegiem lat pokochałam tą potrawę i przyznam się , że w moim domu co drugi lub trzeci tydzień jemy ją z wielką ochotą na przemian z innymi daniami z tych roślin.
Soczewica jest gotowana na małym ogniu z dodatkiem kilku ząbków czosnku, liścia bobkowego, łyżki oregano , pieprzu i soli (dodawanej w chwili gdy soczewica już jest miękka). Niektórzy dodają do tej " zupy" łyżkę koncentratu pomidorowego, bo w ten sposób organizm przyswoi lepiej żelazo znajdujące się w soczewicy. Tą zupę podaje się w głębokich talerzach i przed spożyciem polewa sie ja świeżą oliwą z oliwek, która w ten sposób nie traci żadnych wartości odżywczych. Najczęściej podajemy to danie z chlebem i oliwkami .
Inny sposób jej przygotowania to danie w którym soczewice ugotowaną odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowym z cebulką, różnokolorową drobno pokrojoną papryką , filiżanką ryżu .
Podajemy to jako danie podstawowe jedzone z dodatkiem w postaci oliwek.
CIECIERZYCA to też ciekawy produkt do przygotowania smacznych dań. Po pierwsze jemy ją w postaci zupy.
Gdy chcemy przygotować ją w garnku w postaci zupy proces jest następujący.
Płuczemy dokładnie czeczerzycę i zostawiamy ją w zimnej wodzie na 24 godziny by napęczniała. Następnie gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem zmiksowanej cebuli, rozmarynu i 1 łyżki przecieru pomidorowego ( by przyswoić lepiej żelazo).
W ostatniej fazie gotowania, gdy ciecierzyca jest miękka dodajemy sól, pieprz i kilka łyżek oliwy z oliwek. Tą zupę podajemy polewając ją sokiem z cytryny i bardzo często oferujemy z wielowarzywną sałatą tak by potrawa była lepiej i szybciej strawiona.
Dzisiaj chcę powiedzieć trochę więcej na temat tych wspaniałych dań gotowanych na bazie dużej gamy roślin strączkowych, które są tak ukochane przez Greków. Do popularnych w kuchni greckiej roślin strączkowych zaliczają się: bób, różnego rodzaju i koloru fasola, ciecierzyca i soczewica .
Ich najważniejsza cechą jest to , że dostarczają do naszego organizmu dużą ilość białka roślinnego , które świetnie zastępuje białko zwierzęce. W ten sposób można ograniczyć spożywanie mięsa by uniknąć wielu problemów z tym związanych. Nie mówię też o dużej ilości witamin , które wzbogacają nasz organizm w czasie spożywania takich potraw.
Jeśli rozmawiamy o roślinach strączkowych najczęściej wszyscy myślą , po pierwsze o fasolki , różnego rodzaju , tej zielonej, żółtej, krótkiej, czy długiej ( chińskiej).
Można jeść fasolkę w różny sposób. Po pierwsze jako dodatek do dania głównego w postaci gotowanej.
W Grecji fasolkę jemy w bardzo różnorodny sposób. W okresie lata często w upały letnie zajadamy sie gotowana fasolą z ziemniakami polewaną oliwa z oliwek i octem. Danie proste i idealne na upały , które łączymy z kawałkiem sera FETA.
Dodatkowo często łączymy fasolkę z mięsem różnego rodzaju by ja ugotować w sosu z cebuli i różnych przypraw. To też lekkostrawne danie , które spożywamy polewając je cytryna .
Wiele rodzin greckich , które ma ogródki zamrażą swoją fasolkę by przygotowywać dania z fasolki w zimie , bardziej pikantne i szczególnie na Korfu - w sosie pomidorowym .
Można też połączyć gotowaną fasolkę z ziemniakami w sosie pomidorowym - to jeszcze inna propozycja. Wszystko zależy od pomysłów gospodyni i posiadanych w lodówce warzyw.
W innych artykułach podaje przepisy na dania z fasolką - szukajcie pod hasłem : fasolka .
To wszystko o czym powyżej napisałam dotyczy też bobu. W Polsce bób najczęściej jemy jako dodatek do dania w postaci gotowanej . W Grecji często wrzucamy go do różnych dań z wieloma innymi warzywami by wzbogacić wartość odżywczą przygotowywanych potraw.
Bardzo często mając wiele warzyw z ogródka , szczególnie w lecie , pieczemy w piekarniku ziemniaki, z papryką różnego koloru, pomidorami, karczochami , groszkiem zielonym , bobem dodając kilka kawałków owieczki do smaku. Danie bardzo smaczne , pachnące i ukochane przez wiele dzieci w Grecji.
Najbardziej byłam zdziwiona w Grecji dużą ilością SOCZEWICY którą tutaj jedzą . Przyznam sie, że w początkowym okresie mojego tutaj pobytu niezbyt mi to smakowało, bo kolor tej zupy jakoś mnie nie zachęcał do jedzenia.
Z biegiem lat pokochałam tą potrawę i przyznam się , że w moim domu co drugi lub trzeci tydzień jemy ją z wielką ochotą na przemian z innymi daniami z tych roślin.
Soczewica jest gotowana na małym ogniu z dodatkiem kilku ząbków czosnku, liścia bobkowego, łyżki oregano , pieprzu i soli (dodawanej w chwili gdy soczewica już jest miękka). Niektórzy dodają do tej " zupy" łyżkę koncentratu pomidorowego, bo w ten sposób organizm przyswoi lepiej żelazo znajdujące się w soczewicy. Tą zupę podaje się w głębokich talerzach i przed spożyciem polewa sie ja świeżą oliwą z oliwek, która w ten sposób nie traci żadnych wartości odżywczych. Najczęściej podajemy to danie z chlebem i oliwkami .
Inny sposób jej przygotowania to danie w którym soczewice ugotowaną odcedzamy i mieszamy z sosem pomidorowym z cebulką, różnokolorową drobno pokrojoną papryką , filiżanką ryżu .
Podajemy to jako danie podstawowe jedzone z dodatkiem w postaci oliwek.
CIECIERZYCA to też ciekawy produkt do przygotowania smacznych dań. Po pierwsze jemy ją w postaci zupy.
Gdy chcemy przygotować ją w garnku w postaci zupy proces jest następujący.
Płuczemy dokładnie czeczerzycę i zostawiamy ją w zimnej wodzie na 24 godziny by napęczniała. Następnie gotujemy na wolnym ogniu z dodatkiem zmiksowanej cebuli, rozmarynu i 1 łyżki przecieru pomidorowego ( by przyswoić lepiej żelazo).
W ostatniej fazie gotowania, gdy ciecierzyca jest miękka dodajemy sól, pieprz i kilka łyżek oliwy z oliwek. Tą zupę podajemy polewając ją sokiem z cytryny i bardzo często oferujemy z wielowarzywną sałatą tak by potrawa była lepiej i szybciej strawiona.
Kiedy chcemy ją zjeść trochę inaczej pieczona w piekarniku przez kilka godzin w temperaturze 150C jest też bardzo smaczna choc w bardziej gęstej postaci. Jak chcecie by danie było gotowe szybciej podgotowujemy ciecierzycę w garnku i później wlewamy ja do glinianego garnka. dodajemy sól, pieprz, pokrojona na drobno cebulę, gałązkę rozmarynu i oliwę z oliwek. Przykrywamy to pokrywką, jak jest lub folią by tak potrawa powoli się dusiła.
Tutaj kilka praktycznych rad:
1) by ciecierzyca sie dobrze gotowała należy moczyć ją kilka razy zmieniając wodę w garnku i przedostatnim razem można dodać łyżkę sody by się z pewnością ugotowała i była miękka. Oczywiście płuczemy ją dobrze przed gotowaniem.
2) O ile macie problem z wzdęciami przy jedzeniu czeczerzycy, czy grochu gotując te rośliny wylewamy pierwszą gotującą się z nimi wodę i w jej miejsce wlewamy OBOWIĄZKOWO gorącą nową wodę i gotujemy ją z dodatkami podanymi powyżej.
3)Jeśli w rodzinie macie dzieci, które nie chcą jeść ciecierzycy możecie po ugotowaniu i zmiksowaniu jej przygotować z niej klopsiki, zastępując czeczerzycą mięso mielone, które usmażycie na oliwie obtoczone w bułce tartej dodają wszystko to co dodajecie do robienia klopsików mięsnych. Dzieciaki to uwielbiają i wcale nie muszą wiedzieć, że to nie mięso ale coś zdrowszego!!!
W Grecji jemy też różnokolorową FASOLĘ.
Poza znaną w Polsce grochówką tutaj bardzo popularne są sałatki różnokolorowe do których dodaje się różnokolorową ugotowaną fasolę i to stanowi świetne , smaczne i zdrowe danie podstawowe .
Dodatkowo często zbierając dziką trawę łączymy ją z fasolą. Przepisy na te dania , przypominam znajdziecie w serii : Kuchnia grecka i przysmaki korfiańskie.
Po pierwsze smażymy cebulkę i dziką trawę , dodając pomidory, przecier pomidorowy i liczne przyprawy i w końcowej fazie dodajemy do tego ugotowany groch naszego wyboru. Jest to jedno z ukochanych moich dań - szczególnie z grochem tym małym z czarnym oczkiem - polecam.
Fasola typu Jaś też często wita na naszym stole. I tym przypadku w połączeniu z warzywami.
Jak widzicie jest tego dużo , wiele możliwości i każdy może wybrać to co mu bardziej odpowiada. Co tydzień możemy ugotować coś innego i w ten sposób nasz jadłospis będzie urozmaicony i bogaty w zdrowe produkty.
Super porady, będę korzystać.
OdpowiedzUsuńDziekuję !
Usuń