Translate

Korfiański deser nazywany tutaj VIAGRĄ

Bardzo często pytacie się jakie są najbardziej popularne desery na Korfu.

Oczywiście jest bardzo dużo ciast , tych nasączonych miodem i z dużą ilością orzechów , czy nasączonego syropem ciasta francuskiego z różnymi dodatkami . To są w wiekszości ciasta i desery , które przybyły na Korfu z centralnej Grecji i są po prostu pozostalością kuchni tureckiej . Tam tego rodzaju słodkości macie w dużej ilości. Gracja będąca ponad 400 lat pod okupacją turecką przejeła pewne zwyczaje i jednym z nich jedzenie tych bardzo słodkich ciast.

Do takich deserów należy karydopita - ciasto z orzechami nasączone miodem tymiankowym , czy baklawa - też ciasto z orzechami i miodem przekładane warstwami ciasta francuskiego .


Korfu ma jednak w tej dziedzinie swoją tradycję , którą wielu z jej mieszkańców do dnia dzisiejszego kontynułują . Po prostu do przygotowania deserów używa się to co na wyspie było i jest w dużej ilości czyli : jogurt korfiański, miód tymiankowy z Korfu i nasze pyszne orzechy.

Proste składniki , zdrowe i tutej wszędzie dostępne.





Jest to bardzo popularny na wyspie deser , który po obfitym obiedzie pomaga w trawieniu i nie tylko. Wszysykie jego składniki posiadają dużo wartości odżywczych i pomagają organizmowi funkcjonować pod każdym względem.

Może właśnie z tego powodu tutaj często nazywamy ten deser...............        " korfiańską  viagrą " ,  a dlaczego sami sobie odpowiedzcie .....

To jest bardzo prosty , łatwy do przygotowania deser w każdym z domów. Możecie go podawać również w Polsce. Jest pyszny i pasuje do każdego obiadu , o każej porze roku.

 W bardzo ciepłe dni chłodzi podniebienie. W zimowe wieczory miód i orzechy dają poczucie ciepła i sytości.

Ja osobiście też  bardzo często ten deser podaje po posiłku . Uważam , że po dobrym obiedzie jedzenie dużych , ciężkostrawnych ciastek z kremem, czekoladą itp. to przesada i duże obciążenie dla żołądka, ktorego czeka ciężka praca by to wszystko przetrawić.


O ile jesteście łasochami i lubicie słodkie ciasta lepiej je zjeść osobno po 2 - 3  godzinach po obiedzie , kiedy żoładek już przetrawi obiad . Tak nawet te słodkości lepiej smakują i stanowią pewnego rodaju podwieczorek dla tych którzy nie mogą tego ominąć.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz