Tsitsibira - typowy bezalkoholowy napój korfiański , korfiańskie piwo imbirowe , robione z imbiru i cytryny.
Pochodzi z okresu gdy wyspa była jedną z licznych kolonii angielskich. Po wyzwoleniu i przyłączeniu Wysp Jońskich do Grecji 21 maja 1864 tradycja picia tego napoju na wyspie pozostała i ten napój został zaakceptowany przez wszystkich mieszkańców wyspy.
Napój ma gorzko słodki smak , ma dużo witamin i posiadając dużo imbiru zwiększa przemianę materii i działa również przeciwbólowo. Przyjeżdżając na Korfu - obowiązkowo - musicie ten napój skosztować !!!!
Ten napój najlepiej smakuje w bardzo upalne dni letnie na Korfu , bo świetnie gasi pragnienie. Możecie go skosztować w wielu miejscach na wyspie , ale na Listonie w stolicy , w południe jest idealny....
Osobiście delektuję się nim dodając lód i dodatkowo trochę zimnej wody by nie był za słodki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz