W Grecji macie możliwość napić się kawy w różnorodny sposób. Grecy uwielbiają kawę i jest ona niezbędnym dodatkiem lub wręcz podstawą tutejszego śniadania.
Bardzo często mówimy też tutaj, że idziemy na kawę bo jest ona okazją do wszelkiego rodzaju spotkań w ciągu całego dnia .
W czasie wakacji w Grecji próbujecie tą tzw. kawę po grecku. Tak my ją tutaj nazywamy.
W Turcji mówią o niej kawa po turecku, ale chodzi o tą samą kawę , którą parzy się i podaje w małej filiżance z grubej porcelany wraz z fusami. Niezbędnym dodatkiem do takiej kawy jest szklanka zimnej wody. Z pewnością zauważyliście, że w Grecji ogólnie pijemy dużo wody i to jako dodatek do wszystkiego.
Jakie są zasady przygotowania dobrej kawy po grecku?
Po pierwsze musimy mieć do dyspozycji dobrą świeżo zmieloną kawę, która ma odpowiedni bardziej intensywny zapach i smak. W Grecji poza kawą po grecku zapakowaną fabycznie i sprzedawaną w super marketach możecie zakupić kawę w specjalistycznych sklepach w których jest ona mielona wręcz przed Wami.
O ile jednak macie możliwość zmielić kawę tuż przed zaparzeniem to daje najlepsze rezultaty.
Jeśli kupujecie zmieloną kawę najlepiej kupować ją w małych paczuszkach tak by po jego otwarciu szybko zużyć tam znajdującą się kawę.
Kawa nie lubi zmian temperatury - ani zimna ( czyli lodówki), ani ciepła( na szafkach koło piekarnika).
Wiele z moich koleżanek - Greczynek trzyma kawę w lodówce co okazuje się mitem.
Najlepiej przechowywać ją w tych samych paczuszkach w których ja kupujemy zamkniętych szczelnie klipsem .
Kawa nie lubi światła , jeśli przechowujecie ją w szklanych szczelnie zamkniętych pojemnikach trzeba ją trzymać w zamkniętych szafkach.
Metalowe pojemniki też nie są polecane, bo niszczą zapach kawy.
JAK PRZYGOTOWUJEMY PYSZNĄ GRECKĄ KAWUSIĘ ??
☕☕☕☕☕☕
By przygotować kawę potrzebujemy specjalny metalowy garnuszek w którym ją parzymy.
Są one różnej wielkości , ale najczęściej jeden taki garnuszek służy do przygotowania co najwyżej 2 filiżanek kawy tak by była ona dobrej jakości i posiadała wszelkie składniki, o których powiem poniżej.
Ja używam w domu 3 takie garnuszki, które są w rodzinie od wielu lat i oczywiście utrzymywane są z wielką dumą.
Jeśli chcecie możecie sami zakupić podobnego rodzaju garnuszki w wielu turystycznych sklepach w Grecji by parzyć kawę po grecku w domu wracając do Polski.
I tak mając kawę i taki garnuszek przystępujemy do parzenia kawy.
Dzisiaj parzymy ją na gazie lub na kuchence elektrycznej. Dawniej robiono to inaczej , bardzo ciekawie. W kawiarniach podgrzewano blachę wypełnioną piachem i tam wkładano te garnuszki z kawą do zaparzenia. Ten proces i powolne parzenie kawy dodawały walory zapachowe kawie.
Dzisiaj parzymy kawę na gazie na małym ogniu.
Do garnuszka wlewamy dokładną ilość wody, która wypełnia nasza małą filiżankę. Podgrzewamy trochę tam znajdującą się wodę i następnie dodajemy do niej łyżeczkę zmielonej kawy. Mieszamy to wszystko przez cały czas parzenia się kawy.
Ja z mężem pijemy kawę bez cukru bo według nas jest ona w ten sposób smaczniejsza, ale to sprawa gustu.
Jeśli chcecie kawę REGULARNĄ ( po grecku mówimy METRIA) to dodajecie do garnuszka łyżeczkę kawy i troszkę mniej niż pół łyżeczki cukru.
Jeśli chcemy napić się kawy słodkiej ( po grecku mówimy GLIKOS) dodajecie do łyżeczki kawy 3/4 łyżeczki cukru.
Całość mieszamy do chwili gdy kawa i woda stanowią jednolitą ciecz.
Czekamy by pianka zaczęła podnosić się do góry i wtedy przelewamy kawę do filiżanki. To jest wieczny mój problem bo bardzo często jednocześnie robię coś innego i kawa mi się wylewa. Wtedy, niestety, proces trzeba powtórzyć od początku bo to co zostaje w garnuszku jest do wylania .....Bo kawa po grecku musi mieć w filiżance pianę, która ją pokrywa.
Jeśli robicie kawę dla dwóch osób jednocześnie w jednym garnuszku rozlewacie kawę stopniowo, na zmianę do dwóch filiżanek tak by każda filiżanek miała tą samą ilość pianki i fusów.
Nasza kawa jest gotowa !!!
A tak wygląda kawa którą przygotowuje dla mojego męża. Mam tryk by w piance zostawić miejsce w kształcie serca - ale to moja tajemnica ....
Kawę podajemy zawsze ze szklaną wody i odczekujemy kilka minut by ona ostygła i by fusy opadły na dno filiżanki.
Następnie pijemy ją powoli i zostawiamy w szklance fusy !!!
Ja osobiście do tej kawy podaję u mnie w domu pyszne ciasteczka , które sama piekę i na które przepis znajdziecie na tej stronie tutaj:
By przygotować kawę potrzebujemy specjalny metalowy garnuszek w którym ją parzymy.
Są one różnej wielkości , ale najczęściej jeden taki garnuszek służy do przygotowania co najwyżej 2 filiżanek kawy tak by była ona dobrej jakości i posiadała wszelkie składniki, o których powiem poniżej.
Ja używam w domu 3 takie garnuszki, które są w rodzinie od wielu lat i oczywiście utrzymywane są z wielką dumą.
Jeśli chcecie możecie sami zakupić podobnego rodzaju garnuszki w wielu turystycznych sklepach w Grecji by parzyć kawę po grecku w domu wracając do Polski.
I tak mając kawę i taki garnuszek przystępujemy do parzenia kawy.
Dzisiaj parzymy ją na gazie lub na kuchence elektrycznej. Dawniej robiono to inaczej , bardzo ciekawie. W kawiarniach podgrzewano blachę wypełnioną piachem i tam wkładano te garnuszki z kawą do zaparzenia. Ten proces i powolne parzenie kawy dodawały walory zapachowe kawie.
Dzisiaj parzymy kawę na gazie na małym ogniu.
Do garnuszka wlewamy dokładną ilość wody, która wypełnia nasza małą filiżankę. Podgrzewamy trochę tam znajdującą się wodę i następnie dodajemy do niej łyżeczkę zmielonej kawy. Mieszamy to wszystko przez cały czas parzenia się kawy.
Ja z mężem pijemy kawę bez cukru bo według nas jest ona w ten sposób smaczniejsza, ale to sprawa gustu.
Jeśli chcecie kawę REGULARNĄ ( po grecku mówimy METRIA) to dodajecie do garnuszka łyżeczkę kawy i troszkę mniej niż pół łyżeczki cukru.
Jeśli chcemy napić się kawy słodkiej ( po grecku mówimy GLIKOS) dodajecie do łyżeczki kawy 3/4 łyżeczki cukru.
Całość mieszamy do chwili gdy kawa i woda stanowią jednolitą ciecz.
Czekamy by pianka zaczęła podnosić się do góry i wtedy przelewamy kawę do filiżanki. To jest wieczny mój problem bo bardzo często jednocześnie robię coś innego i kawa mi się wylewa. Wtedy, niestety, proces trzeba powtórzyć od początku bo to co zostaje w garnuszku jest do wylania .....Bo kawa po grecku musi mieć w filiżance pianę, która ją pokrywa.
Jeśli robicie kawę dla dwóch osób jednocześnie w jednym garnuszku rozlewacie kawę stopniowo, na zmianę do dwóch filiżanek tak by każda filiżanek miała tą samą ilość pianki i fusów.
Nasza kawa jest gotowa !!!
A tak wygląda kawa którą przygotowuje dla mojego męża. Mam tryk by w piance zostawić miejsce w kształcie serca - ale to moja tajemnica ....
Kawę podajemy zawsze ze szklaną wody i odczekujemy kilka minut by ona ostygła i by fusy opadły na dno filiżanki.
Następnie pijemy ją powoli i zostawiamy w szklance fusy !!!
Ja osobiście do tej kawy podaję u mnie w domu pyszne ciasteczka , które sama piekę i na które przepis znajdziecie na tej stronie tutaj:
Osobiście piję to kawę codziennie po zjedzeniu śniadania. Weszła ona do moich greckich przyzwyczajeń.
Jestem pod wrażeniem. Bardzo fajny wpis.
OdpowiedzUsuń