Translate

KREWETKI Z RYŻEM W SOSIE Z OUZO




Owoce morza to częsty gość na greckich stołach.

 Mamy ich  pod dostatkiem. Tutejsza atmosfera , krajobraz z morzem i słońcem greckim sprzyja temu, że tutaj smakują one wszystkim o wiele lepiej.

Krewetki należą do moich ulubionych . Możecie je jeść grillowane, z sosikiem z oliwy i cytryny , ale jest wiele innych sposobów przygotowania ich tak by cała rodzina się najadła i była zadowolona.

W mojej lodówce , w zamrażalniku nigdy krewetek nie brakuje. Możecie je zakupić w różnych wielkościach , obrane lub nie . Ja osobiście dla szybkiego przygotowania dania polecam te średniej wielkości nieobrane , bo cały smak krewetki znajduje sie w ugotowanej jej głowie.

Do przygotowania sosu z krewetkami potrzebujemy :

- paczkę krewetek;
- 1 cebulę;
- 2-3 ząbki czosnku;
- 1 marchewka;
- garść groszku ( jak ktoś ma);
- 1 kieliszek ouzo ;
- 1 filiżankę posiekanej pietruszki;
- filiżankę wody;
- sól i pieprz.

By przygotować danie można jednocześnie przygotowywać ryż i sos - cała procedura nie trwa więcej niż 30 minut.

By przygotować sos do rondelka wlewamy troche oliwy, dodajemy posiekaną cebulę , czosnek i marchewkę pokrojoną na malutkie kawałeczki. Po kilku minutach smażenia wlewamy ouzo, dajmy groszek , 1/2 pietruszki i filiżankę wody. Jak całość zaczyna się gotować dodajemy do tego krewetki i  dusimy to wszystko na kilka minut do momentu gdy krewetki zaczynają być białe. Wtedy to solimy i dodajemy do smaku trochę pieprzu.

Cały sukces tego sosu to to by zbyt długo nie gotować krewetek!!

One nie wymagają długiego gotowania. Gdy gotujemy je dłużej robią się gumowe, twarde i tracą smak.

W czasie przygotowywania sosu do innego rondelka wlewamy trochę oliwy i wrzucamy dwie szklanki ryżu ( dla dwóch- trzech osób).
Smażymy ryż przez kilka minut ciągle go obracając by się nie przypalił. 

Następnie dodajemy 1 łyżeczkę proszku z kminku, sól , pieprz i wlewamy wodę - na każdą filiżankę ryżu 2 filiżanki wody. 

Wszystko mieszając gotujemy i w chwilą gdy ryż będzie się gotował przykrywamy rondel pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 15 minut. Nie zapominamy co kilka minut mieszać ryż by się nie przypalił. Cała woda powinna zniknąć i o ile ryż nadal będzie nieugotowany ( to zależy od rodzaju ryżu który chcecie używać) dodajecie jeszcze troche wody i ponownie przykryte pokrywka gotujecie. Ja do tego dania używam , żółtego ryżu.

By to ładnie podać do szklanego pojemniczka wlewamy trochę oliwy i wkładamy ryż, ubijając go. 

Następnie przykrywamy to talerzem na którym będziemy podawać całość , odwracamy całość z talerzem przyciskając do niego ten szklany pojemnik z ryżem. Następnie zdejmujemy ostrożnie szklany pojemnik, by zachować ładny kształt gałki z ryżem , układamy krewetki na około, dodajemy piertuszkę dla ozdoby i polewamy całość sosikiem.

Danie łatwe i szybkie to przygotowania - polecam !

SMACZNEGO !!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz