Translate

Ryba duszona BIANCO


To jeszcze jeden przepis na rybę , którą nazywamy na Korfu BIANCO.



Nazwa wywodzi się z języka włoskiego i oznacza " na biało". Jak sama nazwa wskazuje ta potrawa wywodzi się z włoskiej kuchni, która ma tak duży wpływ na kuchnię korfiańską w związku z 400-letnim okupacją wyspy przez Wenecjan.

Jest to bardzo proste, smaczne i jednocześnie szybkie do wykonania danie rybne.

Na ugotowanie tej potrawy potrzbujemy tylko 20-30 minut !!!!

Co jest nam potrzebne do przygotowania ryby " bianco" :




- ryba pokrojona w kawałki, których ilość jest równa z liczbą osób ;

- pokrojone w grube plasterki ziemniaki ;

- pokrojone w plasterki średniej wielkości marchewki   ;

- pokrojone w kawałki 3-4 cebule ;

- 1 filiżanka oliwy z oliwek;

- 3 łyżki stołowe białej mąki;

- sok z jednej cytryny;

- pieprz w całości, 2 liście laurowe, sól do smaku;

- kilka filiżanek wody.

Do szerokiego, płaskiego garnka lub wysokiej dużej  patelni wlewamy wodę i w czasie gdy ona się gotuje oczyszczamy i kroimy w plasterki ziemniaki i marchewkę.

Wrzucamy te dwa skladniki do garnka dodając też pieprz , sól, liście laurowe . Dolewamy wodę tak by wszystko było tuż przykryte wodą. Nie potrzebujemy dużo więcej wody. Później ta woda będzie stanowiłam sos do potrawy.



Zostawiamy to by sie gotowało na wolnym ogniu.

Kiedy ziemniaki i marchewka jest mniej więcej gotowa, miekka,  dodajemy do garnka kawałki ryby , przykrywamy wszystko pokrywką i dusimy to do faktu gdy ryba zrobi się zupełnie biała. To oznacza, że jest już gotowa do jedzenia. 



Wtedy dolewamy oliwę i nadal powoli dusimy calość na kilka minut. Jednocześnie do małego kubka wlewamy ZIMNĄ wodę i mieszamy ją z sokiem z cytryny i 3 łyżeczkami mąki.

Polewamy tym naszą potrawę znajdującą się w garnku i by się dobrze zawiązał sos ruszamy całość trzymając garnek za uszy. Nie mieszamy potrawy by wszystko się nie rozpadło. Zakrywamy garnek pokrywką i odstawiamy na 5 minut . 

Nasza potrawa jest gotowa !!

Najczęściej podajęmy ją z lampką białego wytrawnego wina.

Ja nawet do tej potrawy piję nasze wino czerwone, które zawsze podaję do obiadu. 

W Grecji często do tego dania podawana jest też kromka chleba by po zjedzeniu potrawy zebrać nią pyszny pozostały na talerzu sosik. 
Kto chce może dodatkowo polać jeszcze danie większą ilością soku z cytryny czy oliwy z oliwek.




Smacznego !!!

2 komentarze: