Mieszkam na Korfu na stałe od ponad 40 lat, 35 lat pracowałam w branży turystycznej na wyspie. Na tym blogu podaję Wam informacje o życiu na wyspie w ciągu całego roku, zwyczajach tutejszych mieszkańców, przepisy kuchni greckiej i korfiańskiej, opisy najpiękniejszych miejsc na wyspie byście mogli tutaj zorganizować niezapomniane wakacje.
Translate
Owieczka pieczona z makaronem - GIUWETSI (giouwetsi)
Giouwetsi to jedno z bardzo popularnych w Grecji dań.
To idealne danie przygotowywane dla dużej rodziny, proste do wykonania i bardzo smaczne.
Najcześciej przygotowujemy je w ceramicznych naczyniach ( po grecku gastra), ale o ile takich nie macie możecie to przygotować w pireksie, na blasze itp . Według starszych Greczynek , dobrych kucharek najbardziej smaczne jest przygotowane w ceramicznym pojemniku i pieczone w piecu ogrzewanym drzewem z oliwek . Nie każdy jednak ma takie możliwości .
Co potrzebujemy by ta potrawę zrobić :
- kawałek mięsa , najlepiej owieczki , ale może też być wołowina lub nawet kurczak ( dla dietetyków);
- kilka drobno pokrojonych cebul;
- 2-3 pokrojonych pomidorów;
- 2-3 ząbków czosnku;
- papryka czerwona lub zielona pokrojona w pasemką;
- 2 liście laurowe;
- sól i pieprz do smaku;
- woda ;
- 1 kieliszek oliwy z oliwek;
- makaron w kształcie ziarna lub malutki wszelkiego kształtu w ilości potrzebnej dla rodziny .
Do pojemnika ceramicznego wkładamy oczyszczone mięso. Możecie je pokroić w większe kawałki lub umieścić w całości. Oczywiście umieszczone w całości dłużej sie piecze , ale będzie bardziej soczyste wewnątrz. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki podane powyżej. Wszystko pokrywamy wodą tak jak to widzicie na zdjęciu.
Tak przygotowane mieso z przyprawami przykrywamy pokrywką lub jeśli takiej nie macie przykrywmy kawałkiem folii kuchennej.
Wkładamy to do piekarnika w temperaturze 180C na około 1.5 godziny . Ja osobiście zawsze stosuję piekarnik z powietrzem , ale to zależy od każdej z Was. Jeśli macie piekarnik starego typu ogrzeany z dołu i góry to też można go stosować.
Dawniej w Grecji tą potrawe przygotowywano w piecu ogrzewanym drzewem z oliwek. W wielu miejscach w Grecji nadal to się robi , szczególnie na wsiach . W domach w mieście , gdzie nie ma takiego pieca można jednak przygotować równie smaczne giouwetsi w podany tutaj sposób.
Kiedy cały dom zaczyna pachnieć dobrze jest sprawdzić zawartość piekarnika i o ile potrzeba możecie dolać trochę wody jednocześnie przekręcając mięso na drugą stronę.
Po sprawdzeniu mięsa , czy jest gotowe i miękkie dodajemy do pojemnika ceramicznego makaron , który przykrywa się trochę powstałym sosem. Mieszamy wszystko dobrze tak by makaron nie był suchy. O ile trzeba dodajemy trochę wody. Weźcie pod uwagę to , że w czasie kolejnego pieczenia makaron urośnie, zpęcznieje i pochłonie cześć sosu.
Tak przygotowany pojemnik wkładamy ponownie do piekarnika przykryty pokrywką na około 15 minut by makaron się ugotował.
I tak nasze danie jest pachnące i gotowe do jedzenia !!!
Giouwetsi podajemy najcześciej z jakąś sałatą.
Smacznego !!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz