Translate

Owieczka pieczona z makaronem - GIUWETSI (giouwetsi)




Giouwetsi to jedno z bardzo popularnych w Grecji dań.

To idealne danie przygotowywane dla dużej rodziny, proste do wykonania i bardzo smaczne.

Najcześciej przygotowujemy je w ceramicznych naczyniach ( po grecku gastra), ale o ile takich nie macie możecie to przygotować w pireksie, na blasze itp . Według starszych Greczynek , dobrych kucharek najbardziej smaczne jest przygotowane w ceramicznym pojemniku  i pieczone w piecu ogrzewanym drzewem z oliwek . Nie każdy jednak ma takie możliwości .

Co potrzebujemy by ta potrawę zrobić :

- kawałek mięsa , najlepiej owieczki , ale może też być wołowina lub nawet kurczak ( dla dietetyków);
- kilka drobno pokrojonych cebul;
- 2-3 pokrojonych pomidorów;
- 2-3 ząbków czosnku;
- papryka czerwona lub zielona pokrojona w pasemką;
- 2 liście laurowe;
- sól i pieprz do smaku;
- woda ;
- 1 kieliszek oliwy z oliwek;
- makaron w kształcie ziarna lub malutki wszelkiego kształtu w ilości potrzebnej dla rodziny .

Do pojemnika ceramicznego wkładamy oczyszczone mięso. Możecie je pokroić w większe kawałki lub umieścić w całości. Oczywiście umieszczone w całości dłużej sie piecze , ale będzie bardziej soczyste wewnątrz. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki podane powyżej. Wszystko pokrywamy wodą tak jak to widzicie na zdjęciu.



Tak przygotowane mieso z przyprawami przykrywamy pokrywką lub jeśli takiej nie macie przykrywmy kawałkiem folii  kuchennej.

Wkładamy to do piekarnika w temperaturze 180C na około 1.5 godziny . Ja osobiście zawsze stosuję piekarnik z powietrzem , ale to zależy od każdej z Was. Jeśli macie piekarnik starego typu ogrzeany z dołu i góry to też można go stosować.

Dawniej w Grecji tą potrawe przygotowywano w piecu ogrzewanym drzewem z oliwek. W wielu miejscach w Grecji nadal to się robi , szczególnie na wsiach . W domach w mieście , gdzie nie ma takiego pieca można jednak przygotować równie smaczne giouwetsi w podany tutaj sposób.

Kiedy cały dom zaczyna pachnieć dobrze jest sprawdzić  zawartość piekarnika i o ile potrzeba możecie dolać trochę wody jednocześnie przekręcając mięso na drugą stronę.

Po sprawdzeniu mięsa , czy jest gotowe i miękkie dodajemy do pojemnika ceramicznego makaron , który przykrywa się trochę powstałym sosem. Mieszamy wszystko dobrze tak by makaron nie był suchy. O ile trzeba dodajemy trochę wody. Weźcie pod uwagę to , że w czasie kolejnego pieczenia makaron urośnie, zpęcznieje i pochłonie cześć sosu.

Tak przygotowany pojemnik wkładamy ponownie do piekarnika przykryty pokrywką na około 15 minut by makaron się ugotował.

I tak nasze danie jest pachnące i gotowe do jedzenia !!!


Giouwetsi podajemy najcześciej z jakąś sałatą.

Smacznego !!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz