Podstawowa zasada gospodyni w Grecji to wykorzystanie wszystkiego co jest w domuģ, czy w ogródku do przygotowania posiłku dla rodziny.
W tym okresie nasz ogród jest pełen kapusty, która jest gotowa do zerwania. W Polsce kapustę kisi się , by podawać ją jako sałatkę do dań podstawowych.
W Grecji jak kapusta jest świeżutka po prostu kroi się ją i robi się z niej sałatkę z dodatkiem posiekanej marchewki, pietruszki, papryki i sosu z czosnkiem oliwa z oliwek i cytryną .
MożNa jednak kapustę wykorzystać do przygotowania podstawowego dania dla rodziny, szybko , prosto i z małą ilością składników , które możliwe - zawsze macie w domu.
Przygotujemy lahanoryzo, czyli kapustę z ryżem .
By ugotować to danie potrzebujemy :
- pół główki kapusty posiekane na pasemka ( nie za drobno );
- 2- 3 duże cebule;
- kilka ząbków czosnku;
- 1 cytrynę;
- 1/2 filiżanki ryżu;
- sól, pieprz i kminek ( może być w ziarnach lub w proszku);
- oliwę z oliwek.
- o ile w rodzina lubi dania mięsne można też dodać pokrojone kawałki kiełbasy lub dietetyczną pokrojona w kawałeczki pierś kurczaka.
Do rondelka wlewamy oliwę , smażymy cebulę , dodajemy czosnek, pokrojona kapuste i mieszamy dobrze całość. Dodajemy 1/2 filiżanki wody i dusimy na pół godziny pod przykryciem. Następnie dodajemy ryż , mieszamy wszystko ponownie , dodajemy sok z cytryny i ponownie na wolnym ogniu dusimy na około 20 minut by ryż ugotował się i był miękki.
O ile lubicie dania mięsne cebuli dajecie też kawałki kiełbasy lub kurczaka i podsmażacie wszystko razem. W ten sposób danie będzie bardziej bogate - dla wymagających , szczególnie mężów .
I tak mamy gotowy obiad , który w Grecji podajemy najczęściej z kawałkiem sera fety lub z oliwkami. Grecy dodatkowo jedzą do tego kromkę chleba , którego nigdy na stole nie brakuje by kawałkami chleba pozbierać sosik z talerza.
Smacznego !!!
O ile lubicie dania mięsne cebuli dajecie też kawałki kiełbasy lub kurczaka i podsmażacie wszystko razem. W ten sposób danie będzie bardziej bogate - dla wymagających , szczególnie mężów .
I tak mamy gotowy obiad , który w Grecji podajemy najczęściej z kawałkiem sera fety lub z oliwkami. Grecy dodatkowo jedzą do tego kromkę chleba , którego nigdy na stole nie brakuje by kawałkami chleba pozbierać sosik z talerza.
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz