Do takich dań należy fasola zapiekana z warzywami. Ja przygotowuję to danie z fasolą " Jaś", tak on się popularnie nazywa . To ten największy, ale można też przygotować to danie z fasolą mniejszej wielkości.
To jest danie bardzo smaczne, bogate w witaminy i proste do przygotowania. Wiele osób skarży się na to, że dania z roślin strączkowych są dla nich ciężkostrawne i tak je unika.
Jednak jest na to recepta !!!
Po prostu do każdego takiego dania trzeba podawać sałatę różnego rodzaju lub należy te dania przygotowywać w połączeniu z warzywami , które ułatwiają proces trawienia i przyspieszają proces wchłaniania wszelkich wartości odżywczych z takiego dania przez organizm.
By przygotować to danie potrzebujemy poprzedniego dnia wrzucić do garnka z zimną wodą groch i zostawić go na cały dzień by powiększył swoją objętość . Wodę w tym garnku zmieniamy 2-3 razy do następnego dnia , kiedy fasolę gotujemy ( bez solenia !!) do chwili gdy będzie miękka , a dokładniej gdy jedząc jedną fasolę będziecie mogli go zjeść nawet na sucho . Zwróćcie jednak uwagę na to by nie była za bardzo gotowana, by skórka fasoli nie była popękana . Trzeba brać pod uwagę to, że po dodaniu różnych innych składników będzie się piekła jeszcze przez godzinę w piekarniku. Jednak bądźcie pewni, że jest miękka w środku by danie się udało i było smaczne.
Co jest nam potrzebne do przygotowania tego dania:
- paczka fasoli;
- dzikie pozbierane na polach warzywa lub o ile nie macie takiej jak ja na Korfu możliwości możecie dodać 1 - 2 paczek zamrożonego szpinaku lub innych zelonych warzyw np. brokoli, kalafiora itp.
- 2-3 drobno pokrojonych cebul;
- 3-5 łyżek przecieru pomidorowego pomieszanego z 2 filiżankami wody;
- 1 filiżankę oliwy z oliwek;
- sól i pieprz do smaku;
- kilka drobno pokrojonych marchewek (Ja osobiście je bardzo lubię i nadają one potrawie słodszy smak.
Proces przygotowania jest szybki.
Do pireks-u wrzucamy fasolę, pokrojoną cebulę , pokrojone zielone warzywa, marchewkę i pokrojone pomidory i wszystko dokładnie mieszając dodając sól i pieprz do smaku.
Następnie mieszamy koncentrat pomidorowy z wodą i oliwą i wszystko to polewamy .
Dobrze jest wtedy jeszcze raz wszystko pomieszać.
Przykrywamy całość folią i wkładamy do piekarnika o temperaturze 180C ( na powietrze lub 200 C góra -dół) na około 1 godzinę .
I tak nasze danie jest gotowe !
Podajemy je polewając to dodatkowo łyżką świeżej , pachnącej oliwy z oliwek. Do tego możemy też podać oliwki stołowe.
W okresie postu często łączę to z kromką upieczonego, chrupiącego chleba i sałatką z ikry ( taramas), na którą przepis też tutaj znajdziecie .
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz