Translate

TYGODNIOWY JADŁOSPIS RODZINY NA KORFU

Owoce morza królują w korfiańskiej kuchni w wielu domach. 
Jemy je w ciągu całego roku . Jednak w lecie przy plaży, w miłym towarzystwie i przy pięknych zachodach słońca są najsmaczniejsze.







Wszyscy wiecie o tym , że kuchnia grecka należy do jednej z najzdrowszych na świecie . Jest bogata w świeże  warzywa, ryby, owoce i oliwę z oliwek, która ma wiele wartości odżywczych i nie tylko.




Surowa oliwa spożywana z różnymi daniami ma wiele witamin , opóźnia starzenie się i dodatkowo ma wartości przeciwrakowe. To jest udowodnione przez wiele instytutów badawczych na całym świecie.

Jadłospis rodziny korfiańskiej jest bardzo bogaty i urozmaicony w ciągu całego tygodnia .

W poniedziałki , środę i piątek jemy najczęściej wszystko to co pływa w morzu, w inne dni dużo warzyw i różnego grochu,  a w każdą niedzielę danie mięsne.





Najczęściej w przeciętnej rodzinie korfiańskiej w trzy dni tygodnia jemy ryby . Są to ryby grillowane, smażone, duszone lub sosie pomidorowym z duża ilością przypraw korfiańskich . Oczywiście jadłospisie rodziny nie brakuje owoców morza , których też mamy duży wybór.




Dwa dni w tygodniu jemy różnego rodzaju fasolką i fasolę - białą, czarną , czerwoną - mniejszą lub większą. Jest wiele sposobów przyrządzania fasoli. Poza znaną w Polsce grochówką , która też jest tutaj jedzona, robimy sałatki z ugotowanego grochu pomieszane ze świeżymi warzywami, łączymy ugotowana fasolę z sosami pomidorowymi z różnymi warzywami. Tutaj wszystko zależy od wyobraźni , bo możliwości jest wiele .



W jeden dzień w tygodniu jemy różnego rodzaju makaron . Jest to makaron z sosem pomidorowym, pastitsio ( zapiekanka z makaronu), makaron z owocami morza itp.


W inny dzień w tygodniu lub na zmianę z potrawami z makaronem przyrządzamy duszone różnego rodzaju warzywa . Tutaj też mamy duży wybór warzyw- pomidory, paprykę, bakłażany , cukinię itd. Najczęściej wszystkie posiadane w domu warzywa po prostu dusimy w garnku dodając ziemniaki i jest to danie , które  polewane dodatkowo surową oliwa z oliwek jemy z dodatkiem greckiego sera FETA.

Na pewno znacie też grecka zapiekane z bakłażanów nazywaną moussaka !




Niedziela jest dniem świątecznym i zawsze na stole korfiańskim mamy posiłek z mięsem. Poza opisywaną już typową , tradycyjną korfiańską pastitsadą jemy pieczxone w piekarniku kawałki drobiu czy baranka z ziemniakami lub powszechną też na wyspię potrawę o nazwie sofrito ( mięso wołowe w sosie czosnkowym ).




Jak w niedzielę spacerujecie po wąskich uliczkach starówki korfiańskiej ze wszystkich okien rozchodzi się zapach pastitsady.




Nie zapominajmy też o winie , które jest typowym napojem do korfiańskich posiłków . Większość Korfiatów dba o to by mieć w domu własne domowej roboty wino , które wystarcza całej rodzinie na cały rok. Przeważnie to jest obowiązkiem pana domu by na stole , szczególnie w niedzielę , tego wina nie brakowało.

Coś mi się wydaję , że po czytaniu tego artykułu jesteście wszyscy głodni ......

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz