Translate

DYNIA TO JESIENNY SKARB Z NASZYCH OGRODÓW





Pogoda jako taka , więc zaplanowałam prace w domu. Przed chwilą zjawił się mój małżonek z pełnym koszykiem warzyw z naszego ogródka - pomidory, pachnąca papryka , bakłażany.... Co ja teraz z tym zrobię?? Tutaj często myślę , że grzeszę - w Polsce teraz spadł śnieg , a ja mam świeże warzywa i grymaszę !!! Dzięki Bogu ogródek daje wiele dobrego , ale nie jesteśmy w stanie tego na co dzień zjeść. Trzeba też zrobić coś na zimę. Zączęłam od konfitur z fig, sosów z pomidorów z bazylią, sosów wielowarzywnych do makaronu, przesuszyłam pomidory ( dobre do sałatek w zimie), zrobiłam bazylię z czosnkiem w oliwie ( też do makaronu), wysuszyłam kilka blach fig ,które nasączyłam koniakiem ( dobre na przekąskę do wina)- wiele pracy , ale już wszystkie słoiki , wszystkie półki w spiżarni są pełne!!!

Myślę , że już do zimy jestem przygotowana??!!!

Z wielką radością jesienią znoszę z naszego ogródka do domu różnego rodzaju dynie - okrągłe , podłużne, czerwone, żółte , w paski - do wyboru do koloru.  Jest ich przyznam  dużo. Nie szkodzi. Po pierwsze to wspaniała dekoracja w domu , a po drugie stopniowo będę je przekształcała w smakołyki....
Na szczęście dynie nie wymagają konserwacji - stoją tak bez problemu i czekają na to by je zużyć.
Z tego też względu wszyscy właściciele ogródków mają ich wiele i każdy chwali się własnym zbiorem - nie pomijając mnie....
Były one też inspiracją do jednego z namalowanych przeze mnie obrazów , pod tytułem " Koniec lata"





Co można z nich zrobić?
1) Jest to wspaniały produkt do robienia pachnących placków z dyni na cieście własnej roboty. Na Korfu północna część wyspy słynie z takich placków.
2) Pyszna jest zupa z dyni , którą kroimy na drobniutkie kawałki  i gotujemy z dodatkiem selerów, drobno posiekanej cebuli , ząbka czosnku . to wszystko można też zmiksować i podawać z ryżem .
3) Czerwona dynia jest świetna do pieczenia ciast - rożków wypełnionych zmiksowana dynią posypaną cynamonem i cukrem pudrem.
4) Można też upiec dynię na blasze i później podawać posypaną orzechami i polaną miodem.
5) Niektórzy gotują kawałki dyni w syropie z miodu i cukru i goździków by podawać to jako dodatek do kawy na małym talerzyku.
6) Osobiście uwielbiam dynie gryllowaną w kawałkach 2-3 cm grubości , która podaję jako dodatek do mięsa polewając to sosikiem zrobionym z miksowania 1 filiżanki oliwy z oliwek, 2 łyżek musztardy, 2 łyżeczek octu i 2 łyżeczek miodu.


Kuchnia to poezja, raj dla podniebienia stworzony dużą wyobraźnią kucharki - czyż nie ???


 Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz