Opuncja to jeden z licznych letnich owoców, które rosną w krajach o ciepłym klimacie , między innymi w Grecji. To jeden z moich ulubionych owoców na Korfu . Co roku czekam na ich dojrzałe owoce z niecierpliwością.
Obok domu mam wiele krzewów opuncji i na przełomie maja i czerwca te kaktusowe krzewy opuncji zaczynaja pokrywać się owocami, wielkości orzecha w kolorze zielonym. Sąsiedzi i znajomi czekają na te dojrzałe owoce , bo wszyscy zrywamy ich wielkie ilości.
Po pierwsze czekamy na to by te owoce zakwitły . Fajnie to wygląda bo kwiaty opuncji sa duże i tak wygląda to malowniczo.
W okresie pełnego lata owoce opuncji zmieniają kolor z zielonego na pomarańczowo-żółto-czerwony. To informacja o tym , że te pyszne owoce są już dobre do jedzenia .
Uważajcie jednak - zrywanie tych rarytasów nie jest takie proste!!!!
Trzeba wiedzieć jak się to robi , bo te owoce mają bardzo dużą ilość kolców - nie tylko tych dużych widocznych , ale tysiące malutkich , które jak dotniemy ten owoc gołą ręką wchodzą w skórę rąk i bardzo trudno się od nich uwolnić. Dodatkowo te małe igiełki z krzewa opuncji , która jest dojrzała unosza się też w powietrzu w wietrzne dni . Dlatego nigdy nie stawajcie obok opundcji od stony w którą wieje wiatr , bo te kolce wbiją się w wasze ubrania, skórę i będzie z tym problem!
Tutaj wymagana jest technika i nie trzeba się spieszyć. Sama na własne oczy widziałam jedną turystkę , która nie wiedząc o tym starała się je zerwać gołą ręką !!! Co bylo po tym , nie musze mówić - płacz i ból dłoni.
Na wszystko jednak jest sposób. Po pierwsze o ile ktoś z Was zrobi coś podobnego i jego ręce wypełnią się tymi małymi igiełkami opuncji , cześc trzeba usuwać używając tego co uzywają kobiety do regulacji brwi. Te inne malutkie igiełki wyjdą stoniowo same o ile nasmarujemy ręce w tym miejscu oliwą z oliwek. Niestety nie w ciągu jednego dnia . To będzie trwało kilka dni.
Jak się zbiera owoce opuncji????
My na Korfu używamy do tego pustych puszek różnego rodzaju umieszczonych na długim kiju . Najcześciej są to puszki po koncentratach pomidorowych , ktore są troszkę większe od wielkości owocu opuncji. Umieszczamy je na długim kiju i wkładając na każdy owoc taką puszke jak kapelusz przekręcamy tą puszkę i owoc , bez dotykania, wrzucamy do wiaderka.
Kupione na rynku takie pomocne narzędzie wygląda tak.
Jeśli nie macie takiej puszki , to możecie to zrobić używając grubego materiału , ale wiedzac o tym , że później go wyrzucicie . Nigdy nie używajcie Waszych swetrów , czy bluzek , bo nawet po kilkukrotnym praniu bedą one miały te igielki.
Tak zebrane owoce wrzucone do wiaderka z wodą i płuczemy je zmieniając kilkakrotnie wodę. To powoduje , że większość z tych małych igiełek odpada , ale nie wszystkie.
Następnie zaczynamy czyszczenie owocu ze skórki - nigdy nie dotykając ich ręką!! Przygotowujemy talerz , widelec i deskę do krojenia. Wyjmujemy pojedyńczo owoce opuncji na deskę nabijając go na widelec. Odkrajamy górę i dół owocu oraz przekrajamy skórkę owocu wzdłuż pozostałej części owocu. Wtedy odchylamy nożem uciętą skórkę i wyjmyujemy z wnętrza dwoma palacami ręki wnętrze owoca.
Swieże owoce są twarde i pełne dużych pesteczek , które zjada się wraz z owocem.
By wszystko lepiej , poprawnie smakowało tak oczyszczone owoce układa się na talerzu i wkłada na kilka godzin do lodówki.
To wszystko ....
Opuncja ma swój specyficzny smak. Jak ja polubicie , szczególnie w upalne dni jest pyszna .
Nie należy jednak jeść wielu owoców opuncji jednocześnie. Zasadą jest , że po każdym owocu popijamy go 1/2 szklanki wody. Jesli jednak zjecie więcej niż 4-5 owoców to może Wam spowodować zatwardzenie - więc uważajcie.
To owoc , którego w kraju nie macie - warto skosztować . Jestem pewna , że wielu z Was go pokocha.
ja mieszkam na alimos i jest wiele krzakow z kolcakami ja osobiscie zrywam je przez gazete tak mi pokazali grekolce
OdpowiedzUsuńTak to też praktyczny sposób, ale to urządzenie jest o wiele łatwiejsze i szybsze. Pozdrawiam
UsuńDziena Danka, przydatne info. Jutro idziemy z lubą na jume
OdpowiedzUsuń😉
Usuń