Translate

KORFU MA WŁASNE PIWO !


Na całym świecie każdy region stara się posiadać , czy produkować coś własnego. W ten sposób różne tereny świata reklamują się, informują o swoim istnieniu .

Na Korfu z chwilą gdy w latach 60-tych rozwinęła się turystyka stopniowo zamykano istniejące tutaj fabryki dające miejsce do pracy mieszkajacej na wyspie ludności i produkujace korfiańską ceramikę, sznury do statków , czy makaron .

Turystyka dawała o wiele większe zyski .

Z biegiem lat kiedy wyspa znalazła się wśród 5 najbardziej turystycznych wysp Grecji tj. Mykonos, Santorini, Kreta i Rodos ponownie szukamy różnych specyficznych dla tej wyspy atrakcji , które dodatkowo przyciągałyby tutaj turystów.

Od wielu lat mamy tutejszy Koum-Kouat i typowe dla wyspy produkty z tego owocu , likiery i słodkości różnego rodzaju.

Znane też w całej Grecji są produkty gastronomiczne wytwarzane na wyspie . Korfiańska kiełbasa SALAMI jest wielkim razytasem delikatesowym. nie moe zapomniec o maśle korfiańskim .

Nadmienie też wino korfiańskie z winnic korfiańskich o nazwie THEOTOKI , które też możecie zakupić w supermarketach.

Godną uwagi na wyspie jest produkcja naszego , korfiańskiego piwa CORFU BEER , które powoli wchodzi na rynek nie tylko korfiański, ale ogólnogrecki.




Fabrykę produkcji piwa na wyspie założyli młodzi Korfiacy w 2007 , powoli , stopniowo realizując swoje marzenia o typowo korfiańskim produkcie.

Pomysł był dobry i piwo korfiańskie zaczyna wchodzić na stoły domów korfiańskich i jest też oferowane w licznych restauracjach i kawiarniach na wyspie.

Wielką atrakcją jest też organizowany co roku w październiku Festiwal Piwa przy fabryce w Arillas w północnej części wyspy .

Oczywiście nie jest to festiwal w skali tego który co roku organizowany jest 1 października w Niemczech , w tamtym uczestniczą tysiące smakoszy piwa.

Jest to jednak miniatura tego , to początek dobrze zorganizowanej imprezy gdzie poza piciem piwa możecie zjeść coś dobrego oferowanego przez korfiańskie restauracje , które tam też biorą udział.

 Możecie zjeść szaszłyki , które tak świetnie pasują do piwa!

Ta impreza jest też okazją do pokazania innych korfiańskich produktów , które w ten sposób są też dodatkowo reklamowane wśród gości festiwalu . Wielu z nich to turyści którzy jeszcze są na wyspie na wakacjach.

Macie możliwość skosztować różnego rodzaju piwo - piwo jasne , ciemne , czerwone itd.




Mimo tego , że sama jestem zwolenniczką wina , szczególnie tego mojego , czerwonego - wytrawnego , które z mężem produkuję, ja też na tych festiwalach delektuje się piwem.

Zgadzam się z tym , że to świetny , pełen witamin napój , który jest uroczy by gasić pragnienie w liczne upalne dni na wyspie.

Proponuje napić się korfiańskiego piwa w kawiarni znajdującej się na terenie starszej fortecy w stolicy. Możecie tutaj delektować się piwem , jedząc coś i podziwiając cudowny widok na jachty znajdujące się na Zatoce Garitsa. 



Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz